Cybercrimemisdrijven juli, augustus, september en oktober 2023

In de periode juli, augustus, september en oktober registreerde men bij Politiezone Regio Puyenbroeck 118 aangiften die te maken hadden met cybercriminaliteit. Het financiële nadeel dat werd geleden tijdens deze periode bedroeg 437.260 euro. Dit brengt het totale nadeel in 2023 tot 31 oktober op ruim 1.100.000 euro voor 270 feiten.

cybercrime

56 aangiftes twv 306.172 euro

Er werd 56 keer aangifte gedaan voor oplichting met internet, goed voor een totaal nadeel van 306.172 euro. Eén slachtoffer leed meer dan 100.000 euro nadeel. Zes gedupeerden werden voor meer dan 10.000 euro opgelicht. Bij oplichting met internet laat de verdachte zich - door gebruik te maken van een list - geld bezorgen door het slachtoffer. De verdachte doet zich voor als iemand anders en laat het slachtoffer geld overschrijven op een rekening waartoe de verdachte toegang heeft. Daarnaast kan oplichting met internet bijvoorbeeld een zwendel met cryptomunten zijn. De oplichter laat slachtoffers beleggen via valse platformen. Bescherm u goed tegen oplichting met internet, door steeds de identiteit van de persoon of het bedrijf waaraan u een overschrijving zult doen of waar u wilt beleggen of betalen met cryptomunten goed te controleren. Stel u ook steeds de vraag naar de echtheid van documenten waarin een overschrijving wordt gevraagd.

In de periode juli, augustus, september en oktober werd daarnaast 55 keer aangifte gedaan van informaticabedrog. Het totale nadeel bedroeg hier 114.233 euro. Twee gedupeerden leden meer dan 10.000 euro nadeel. Bij deze vorm van cybercrime verrijkt de dader zich door middel van datamanipulatie. In de meeste gevallen ging het over de modus ‘phishing’, waarbij de dader de controle nam over de bankrekening van de gedupeerde en betalingen uitvoerde in zijn eigen voordeel. Een andere vorm van informaticabedrog is geld uit een automaat halen met een gestolen bank- of kredietkaart.

Hacking en valsheid in informatica gaf tijdens de maanden juli, augustus, september en oktober aanleiding tot vier feiten en een totaal nadeel van 10.815 euro. Meestal gaan deze feiten gepaard met een vorm van afpersing waarbij een slachtoffer ertoe wordt gedwongen te betalen om informatie of beelden niet online te laten verspreiden.

Dit zorgt voor een financieel nadeel van ruim 1.100.000 euro tussen 1 januari en 31 oktober 2023 voor 270 aangiften. In veel gevallen zijn de slachtoffers in één keer duizenden euro’s kwijt.

Preventie

Een gezonde argwaan is de eerste stap tegen cybercriminaliteit. Oplichters brengen mensen vaak met verzonnen verhalen in de war en maken van deze verwarring gebruik om toe te slaan. Denk maar aan zogezegde bankmedewerkers die u laten geloven dat er verdachte handelingen plaatsvonden op uw bankrekening en die u zogezegd gaan helpen met als enige intentie uw bankrekening te plunderen. Houd in ieder geval de persoonlijke toegangscodes van uw online accounts, uw bankgegevens en uw paswoorden geheim.

Op Safeonweb vindt u alvast een aantal bruikbare tips om u veilig op het internet te begeven.

Doe van elk cybercrimemisdrijf en van elke poging ertoe aangifte bij de politie. Hoe sneller u aangifte doet, hoe groter de kans dat het geleden nadeel of een deel ervan kan worden gerecupereerd. Blokkeer uw bankkaarten via cardstop (078 170 170) en verwittig meteen uw bank wanneer het een bankkaart of de toegang tot uw bankgegevens betreft.

Labels